Google Website Translator Gadget

Tuesday, April 21, 2009

masa pregnant izz



Time ni ngah contraction 10 minit sekali...

uuuii 1st time rasa sakit ...rasa nak menglir air mata ni..

duduk salah, baring lagilah tak kena...

habis satu wad 2B kat spital putrajaya tu aku pusing..dari pagi kul 10am sampailah kawan2 aku sampai ct, ziela n kak shu...

time diaorg datang ni...aku berbual gak tapi aku dok jer berdiri tepi tingkap menahan sakit yg teramat... aku tgok muka ziela time tu, macam dia plak yg menahan sakit..ct n kak shu relaks jer aku tgok..

tak lama hubby plak datang bw air n roti tuk kami... aku tgok hubby aku cam org tak senang hati jer...

iyerlah wife ngah menahan sakit nak salin katakan... he3

time kawan2 aku balik, hubby tanya amummy nak apa2 g tak? aku cakap aku dah tak selera nak makan apa2 pun..dah tak tahan tanggung sakit..hu3

time aku duk ngeluh sakit, aku tgok kelopak mata hubby aku bergenang ngan mutiara2 jernih.. sian hubby mesti dia susah hati...

habis jer waktu melawat hubby pun kuar, mulalah episod aku pusing2 kat wad tu... dalam pukul 3:45pm ada nurse panggil aku suh masuk satu bilik tu nak tgok pintu dah bukak baper..

sekali dia cek dah terbukak 5cm...pastu doktor datang n pecahkan air ketuban...banyak giler air tu kuar...

pastu dia cucuk ubat kat buntut...perut aku memulas, ingatkan dah nak bersalin upernyer aku nak membuanglah pas kena cucuk ubat tu, aku duklah lama2 kat dalam toilet..pastu ada nurse panggil suh jgn lama2 takut bby kuar..

kuar jer dari toilet nurse suh duk dalam kerusi n bawa brg2 baby..

kat kpala otak dah pk..aku dah nak bersalin ker?

masuk plak LR...JT cek..dia kata dah 6cm...time ni aku dah sakit 5 minit sekali...aku tgok jam dah 6:30pm, hubby masuk..aku cakap kat hubby ,mummy sakit sgt,tak tahan dah ni...

hubby suh aku sabar n terus sabar..

aku tgok jam dah dekat kul 8:00pm,makin memulas2..hubby g tepon mama n abah bgth aku minta mf n mfkan semua kesalahan aku,sbb hubby tgok aku tak bersalin2 dia takut aku ader dosa ngan kedua ibu bapaku..pastu dia call mak dia plak,adik beradik aku semua dia call n m mf kat diaorg semua lau aku ader salah...

upernyer aku dengar dari mulut mama, abah bacakan doa tuk aku pas solat maghrib, siap buatkan air lagi...pas isya' aku tak bersalin gak...bila abah dengar, abah buat solat sunat plak...

dalam kul 9:00pm JT cek dah terbukak 8cm...JT kata lama g... air dah berbotol2 masuk, tapi aku tak bersalin gak...pukul 10:00 sakit dah 3minit sekali..

Tuhan jer yg tahu time ni...barulah aku insaf n terfikir pengorbanan seorang ibu melahirkan aku kat dunia ni...

10:20pm hubby aku makin gelisah tgok aku tak henti2 menahan sakit...mengalir mutiara jernih yg ader kat kelopak mata dia...sian hubby..aku dah tak tahan sakit dah 1 minit sekali 10:30pm aku suh hubby panggil JT,JT cek dah terbukak 10cm, JT suh aku push time contraction...aku tak tahulah aku push baper kali..tapi dlm keadaan sakit tu, aku dengar JT kata aku pandai push...time kuar jer kpala baby..JT suh aku stop push,sbb tali pusat terbelit kat leher baby..pastu aku push semula...tepat 10:44pm aku bersalin baby boy

JT angkat baby aku n tepuk punggung...terdengar suara baby aku merenggek...Ya Allah,syukur aku kat padaMu....indahnya bila dapat melahirkan seorang baby..

hilang terus rasa sakit...JT letak baby atas dadaku..mengalir airmataku bila lihat anak kecil yg selalu usik tido malamku sudah berada hampir denganku..

dalam 5 minit nurse cuci bersih babyku n hubby azankan n qamatkan babyku..aku tgok hubby mengalir air mata masa azankan baby...

syahdunya time tu...

pukul 12:00am aku dibawa ke wad semula n babyku berada disebelahku... pukul 4:00am aku bangun dari katil n pergi mandi wajib wiladah(mandi pas bersalin),aku tgok baby aku masih lena tido..Alhamdulillah sepanjang malam hinggalah ke pagi kul 10:00am baby aku langsung tak meragam.. kul 11:30am baby aku dibawa oleh nurse utk dimandikan n buat pemeriksaan sebelum dibenarkan keluar..

pukul 12tghari mama n abah sampai dari kampung..

terpancar kegembiraan diwajah mereka bila tgok cucu pertama mereka Izz Mohamad Rayyan..

petang tu juga daklam kul 3:00pm aku trus balik kampung kat batu pahat,johor.

2 comments:

Anonymous said...

cerita akak memng menarik, panggil akak la ye. seronok baca moga akak bahagia sampai akhirat. saya doakan, anak akak pun comel... sya tak kenal akak, tapi sya tau akak bahagia... scopion girld

mummyizz said...

lama tak bukak blog,hari ni buka nampak plak komen dr insan ni...tak kisah panggil apa pun janji senang didengar...InsyaAllah..t.kasih doakan kebahagiaan akak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NuffnangX